Nå er årets Fremstr-traineer på plass på sine nye arbeidsplasser i Tromsøregionen. Det neste året skal ni nyutdannede talenter bidra med sin kunnskap inn i like mange nordnorske bedrifter, samtidig som de skal sikre seg både faglig og personlig utvikling underveis.
Janne Aune jobber i Næringsforeningen i Tromsøregionen, og er ny prosjektleder for Fremstr-prosjektet. Hun har akkurat hatt kickoff sammen med årets traineekull, og gleder seg til fortsettelsen.
– De er en utrolig fin gjeng med positive, engasjerte og interesserte mennesker som jeg gleder meg til å bli bedre kjent med, sier Janne.
En av tingene som skiller Fremstr fra andre traineeprogram er fokuset på bærekraft. Årets Fremstr-traineer har forskjellige fagbakgrunner, alt fra lærer til marinebiolog, og er fra hele Norge. Tyskland er også representert. Felles for alle er at de har kompetanse på bærekraft.
– Det er utrolig dyktige folk som søker på Fremstr-programmet. Her kan bedriften virkelig velge fra crème de la crème. Det er superkompetente folk i søknadsbunken, sier Janne.
I år var det hele 217 søkere på de ni utlyste stillingene. Det er dobbelt så mange søkere som i fjor. Traineestillingene helt klart attraktive blant nyutdannede.
– I Fremstr får traineene en unik startpakke. De får være med på utrolig mye kult. Vi reiser på bedriftsbesøk, deltar på konferanser, har fagsamlinger og workshops innen bærekraft og vi jobber med selvutvikling, forteller Janne Aune.
Av fjorårets traineer fikk samtlige tilbud om jobb i bedriften der de var traineer, og nesten alle har blitt i Tromsø-området. Janne trekker frem nettverksbyggingen som kanskje den viktigste delen av jobben.
– Min jobb er å hjelpe traineene med å skape et nettverk som skal bidra til at de ønsker å slå røtter her. Og om de velger å flytte videre senere, kan relasjonene de skaper gjennom disse årene uansett ha stor verdi for regionen senere, ved at folk møtes og veier krysses gjennom andre jobber, sier Janne.
Mens traineeprogrammet har masse kompetente søkere, er det vanskeligere å få bedrifter med på laget. Mange store bedrifter har vært med i Fremstr noen år nå, men ettersom de ansetter traineene etter hvert, så stopper rekrutteringen opp. Nå ønsker Janne flere små og mellomstore bedrifter på banen.
– Bedrifter som har traineeer opplever at det er veldig positivt å få nyutdannede inn i bedriften, at de er flinke og leverer godt. Samtidig sparer de mye tid og ressurser på rekruttering. Vi håndterer alt fra stillingsutlysninger, markedsføring og koordinering av intervjuer, og arbeidsgiveren får presentert aktuelle kandidater, sier Janne.
Janne understreker at stillingen ikke trenger å dreie seg kun om bærekraft, det kan også være en del bærekraft kombinert med drift. Ansettelse etter traineeåret er heller ikke et krav.
– Noen bedrifter som er med tenker langsiktig rekruttering. Andre ønsker seg et ungt, nytt og friskt blikk på ting i bedriften. Stort og smått. Noe som kan resultere i nye steg i bedriftens bærekraftsarbeid. Å ha en Fremstr-trainee kan være en fin måte å teste ut en kandidat på, og finne ut om behovet er der, sier Janne.
Fremover skal Fremstr-traineene møtes i mange ulike sammenhenger, både i regi av Fremstr og privat. Gjennom programmet blir de kjent med andre unge, nyutdannede mennesker som akkurat har startet i ny jobb, og kan dele erfaringer med hverandre.
Janne forteller en historie fra en av fjorårets trainees. Traineen jobbet med bærekraftsrapportering, og skulle gjøre en dobbelt vesentlighetsanalyse.
– Ofte er man den eneste i bedriften som jobber akkurat det, og da er det gull å kunne sparre med en medtrainee som gjør det samme i en annen bedrift. Denne traineen visste at en av hennes medtrainees skulle gjøre en tilsvarende analyse, tok kontakt, og fikk veldig god hjelp.
Janne tror det kan komme mye godt ut av samarbeid på tvers av bedrifter og traineer.
– Når disse hodene kommer sammen med den ulike fagbakgrunnen de har, kan det komme mange innovative løsninger. Dette blir utrolig spennende å være med på!