6 grunner til å bli trainee i Fremstr

6 grunner til å bli trainee i Fremstr

Har du (snart) en bachelor- eller mastergrad, og ser etter din første jobb? Her er grunnene til at du bør søke stilling som trainee gjennom Fremstr.

For Ola Wang Ørjavik ble Fremstr en viktig døråpner til arbeidslivet. Etter traineeperioden i fjor fikk han fast jobb som analytiker i Troms Kraft.

Maja Eidissen er fersk trainee hos Troms og Finnmark fylkeskommune. Fremstr-programmet ga henne en mulighet til å komme tilbake til Nord-Norge.

Emilie Isaksen er prosjektleder i Fremstr. I fjor fikk de rundt 120 søkere til traineeprogrammet, og Emile håper på enda flere søknader i år.

Vi har møtt alle tre for å snakke litt om hvorfor du, som kanskje vurderer å bli trainee, absolutt bør søke!

 

1. Enkel søknadsprosess

Når du søker på Fremstr-programmet, søker du på alle utlyste stillinger samtidig. Det betyr at du kan sende én søknad og søke opptil 16 jobber, litt ettersom hvor mange stillinger vi har det året.

Emilie: For deg som søker er dette en kjempeenkel prosess! Vi matcher arbeidsgiver og traineer, og setter opp intervjuer. Du får også i søknaden huke av for hvilke arbeidsgivere du er mest interessert i å jobbe for. Ofte er det flere bedrifter som konkurrerer om samme søker. Det er en gullposisjon å være i.

I fjor var det over 120 søkere til programmet. Hvordan kan man skille seg ut?

Emilie: Husk å få med hvorfor du ønsker å jobbe med bærekraft og hvordan du kan koble din utdannelse og erfaring opp mot bærekraft. Mange kan mer enn de selv tror, kanskje du har hatt en eksamensoppgave eller et emne på studiet som er relevant?

Ola: Er du usikker på om du skal søke? Søk! Å være i søkefasen med intervjuer og bedriftsmøter er en læringsprosess, uansett om du velger å gå for det eller ikke.

 

2. En døråpning til arbeidslivet

8 av 10 traineer fra fjorårets kull jobber fortsatt i selskapet de var traineer i. Ola er en av dem. Han var trainee i fornybar energi i Troms Kraft. Nå har han fast jobb som analytiker i selskapet.

Ola: Jeg er veldig glad for at jeg ble trainee. Det er en trygg overgang fra studietiden til arbeidslivet. I en traineestilling er det forståelse for at man skal læres opp og formes. Jeg jobber fortsatt med prosjekter jeg startet med i traineeperioden, men nå har vi tatt steget videre. Også jobber jeg bredere med generell analyse på kraft og energi.

Emilie: De fleste bedriftene har en intensjon om å tilby traineen fast jobb når traineeåret er over. Min erfaring er at alle som vil, får jobb etter traineeperioden. Mange får også tilbud fra andre arbeidsgivere, og traineene er attraktiv på arbeidsmarkedet.

Det er ikke mange stillingsannonser der ute som er tilpasset nyutdannede, og ofte er ønskelisten til kandidatene lang. Som trainee får du en jobb som er skreddersydd for deg og ditt nivå.

Maja: Jeg har kommet inn i et veldig godt arbeidsmiljø. Her trenger jeg ikke kvie meg for å stille spørsmål eller dobbeltsjekke e-poster med en kollega før jeg sender dem. Terskelen er lav, og det er betryggende når man er fersk på alt.

 

3. Kompetanse på bærekraft

Etterspørselen etter bærekraftskompetanse øker. I Fremstr-programmet er alle stillingene tilknyttet bærekraft, og gir traineene etterspurt erfaring og kompetanse. I tillegg til stillingene følger også traineene et faglig program på bærekraft. Her inngår det flere fagsamlinger med foredrag, bedriftsbesøk, workshops og case-arbeid.

Emilie: Bærekraftsfokuset er en av tingene som skiller vårt program fra andre traineeprogram. Bærekraft er litt som tech var for 15 år siden. Det vil komme mange spennende stillinger her fremover, og da vil Fremstr-traineene ha et fortrinn.

Maja har lenge visst at hun ville jobbe med bærekraft, og har tatt en master i Climate change management i Sogndal. I traineestillingen i Troms og Finnmark fylkeskommune jobber hun nå med Klimapartnere, som skal bidra til at regionen står best mulig rustet til å redusere klimagassutslipp.

Maja: Jeg har alltid vært glad i naturen, og er opptatt av klima og miljø. Vi har både en klimakrise og en naturkrise. Jeg er opptatt av at vi ser på de to krisene samtidig når vi jobber med klima.

Tromsø har et stort utvalg kafeer og utesteder. Byen har også mange konserter, utstillinger og arrangementer.

4. Nettverk

Nettverksbygging kan være et effektivt verktøy for å utvikle og bygge karriere, men som ny i arbeidslivet kan det være både utfordrende og skummelt å skulle skaffe nye kontakter. Som Fremstr-trainee blir man en del av et tverrfaglig nettverk der man kan knytte nye kontakter, vennskap og utvikle tilhørighet.

Emilie: Allerede i intervjufasen møter man bedriftsledere, og selv om man ikke lander en av stillingene, kan det føre til sommerjobb eller en ny mulighet om det lyses ut en stilling senere. Gjennom programmet kommer man i kontakt med mange ulike mennesker og bedrifter. Man får også invitasjoner til konferanser som Agenda Nord-Norge, og alle traineene får gratis deltakelse på alle Næringsforeningens arrangementer.

Ola: Man trenger ikke være redd for å komme til Tromsø for å bli sittende alene hjemme når man ikke er på jobb. Gjennom Fremstr får man et gratis nettverk og obligatoriske samlinger, også er det opp til oss selv å vedlikeholde det utenfor det. Jeg møter fortsatt flere fra fjorårets trainee-gjeng. Vi har blant annet vært ute og surfet litt.

Maja: Nå har vi akkurat gått i gang med programmet, og allerede har vi samlet trainee-gjengen et par ganger utenom de obligatoriske møtene. Nå gleder jeg meg til studietur til Lofoten sammen med resten av gjengen.

 

5. Personlig utvikling

Gjennom et år der du både starter i ny jobb, blir kjent med nye mennesker og får masse ny kunnskap, vil du både utfordres og utvikles som person. Ola forteller at han har blitt utfordret på mange områder gjennom året som trainee.

Ola: Vi gjennomførte et mulighetsstudie for vindkraftutbygging i Nord-Troms. I løpet av et halvt år var vi ute i rundt 20-25 møter i kommunene. Det å stå foran 40-50 innbyggere i folkemøter og møte kritikk og motstand, og svare på det, det var litt tøft.

Hva har du lært av det?

Ola: Det er viktig å bygge tillitsfulle prosesser, bygge relasjoner og skape tillit. Lytte på hva andre har å si, og ta det inn i en tidlig fase.

I den faglige delen av Fremstr-programmet er det også fokus på personlig utvikling, blant annet med en samling med Nordnorsk lederutvikling, der man jobber med hvem man er i team, sine styrker og utviklingsområder.

Emilie: Jeg tør å påstå at man utvikler seg mye som person gjennom traineeåret. Mange bor i en helt ny by og en helt ny landsdel. Man møter mange nye mennesker og får nye perspektiver. Da er det en trygghet å ha hverandre å sparre med underveis.

 

6. Bo og jobbe i Nord-Norge

Tromsøregionen har mye spennende og by på innenfor flere bransjer. Et av Fremstr sine oppdrag er å synliggjøre arbeidsmarkedet i Nord-Norge for unge mennesker – og vise at det finnes spennende og kule jobber her.

Emilie: Unge kjenner ikke arbeidsmulighetene i Nord-Norge godt nok. Min erfaring er at næringslivet er kjempeinteressert i de unge og nyutdannede, men at de kanskje ikke alltid er like gode på å kommunisere det ut.

Mange traineer i Fremstr-programmet kommer fra andre deler av landet, og noen kommer fra utlandet. For mange er det nordnorsk natur og friluftsliv som lokker.

Emilie: I tillegg til å ha spennende jobber, så er dette også verdens vakreste sted, synes vi! Rå natur kombinert med byliv og kultur gjør Tromsøregionen til en flott plass å bo og jobbe.

Maja: Jeg tror alle i årets kull er glad i naturen, og har en interesse for tur og friluftsliv.

Kunne du tenkt deg å bli i Nord-Norge etter traineeåret?

Maja: Absolutt! Uten tvil. Jeg trives så godt her! Nå gleder jeg meg til å få lappen, sånn at jeg også kommer meg på tur litt utover i regionen. Jeg blir gjerne her!

Fremstr kull 2023/2024

 

Vil du bli Fremstr-trainee?

Det kommer mange spennende stillinger veldig snart! Meld deg på her, så sender vi deg et varsel når stillingene er ute.